HOME > ONZE SCHOOL > FAIRTRADE
Fair Trade op school  -  Activiteiten 
 

Ons fairtradeproject                                                       

 

Fair Trade op school

Waarom kiezen wij als school om een fairtradeschool te zijn?
Als we over eerlijke handel spreken, dan kijken we verder wat er rond ons gebeurt. Wij hebben het meestal erg goed in verhouding met andere bevolkingsgroepen op de wereld. Daar willen wij onze leerlingen bewust van maken. Zo helpen we hen op weg naar het wereldburgerschap. Het is een prima thema om rond te werken in de klas. Om de verschillen tussen arm en rijk toe te spitsen, handel te belichten, waarden en normen mee te geven, … Door te werken rond deze thematiek bereiken we eveneens heel wat doelen uit onze leerplannen, maar geven we ook een boodschap mee aan onze kinderen. We leren hen bewust consumeren. We leren hen oog te hebben voor de medemens en we proberen hen een houding van respect en medeleven mee te geven.

Wat doet onze school?
Binnen onze school werken we al enkele jaren het project ‘Max naar school’ of ‘Supermax’ uit. De leerlingen uit de eerste graad worden via een project ondergedompeld in het gegeven eerlijke handel. Dit doen ze op een speelse en creatieve manier. Als u een kijkje neemt op de website of op onze facebookpagina, merkt u meteen op dat dit doorheen het hele schooljaar aan bod komt. Alle leerlingen helpen mee om fairtradelogootjes te verzamelen. Zo stimuleren we hen ook om voor fairtradeproducten te kiezen. Ook al is het maar één product wat u aanschaft, dit heeft al invloed op de eerlijke handel.
In de leraarskamer drinken we steeds eerlijke koffie. Elke dag opnieuw.

Op festiviteiten kiezen we voor een aantal fairtradeproducten die we aanbieden. De sapjes, de chips en de wijn, komen steeds terug en worden gesmaakt.

Daarnaast proberen we ook tijdens de week van de Fair Trade aandacht te schenken aan eerlijke handel. Op fairtradedag organiseren we een activiteit voor de hele school.

Ook vanuit de ouderwerkgroep schenken we voldoende aandacht aan deze thematiek.

 

Activiteiten: Fair Trade in de glimlach       naar boven >

De producten
Dit schooljaar proefden de leerkrachten verschillende soorten koffie in de leraarskamer. Dit deden ze met een blinde koffietest, waar onder andere ook 2 soorten eerlijke koffie tussen zaten. Ze mochten elk 2 favorieten uitpikken. Het resultaat was nipt, maar de eerlijke koffie won. Zo schakelden we over naar eerlijke koffie, die we nu steevast in de pauzes drinken. Ook op festiviteiten serveren we deze koffie.

Fruitsap en chips
Op al onze festiviteiten, ouderavonden,… bieden we telkens een ruim assortiment eerlijke sapjes aan. Daarnaast kunnen de bezoekers ook van de eerlijke chips smullen.

Wijn
Eveneens wordt er voor fairtradewijn gekozen op onze school. Deze wordt vooral verkocht aan de bar op rapportavonden. Onlangs stond er ook een rapportavond helemaal in het teken van Fair Trade op school.

 

De activiteiten en lesmomenten

In de eerste graad werken we sinds enkele jaren telkens mee aan ‘Supermax’. Het is een hele mooie kans en een verrijkend project voor de kinderen. Het hele schooljaar door, helpen alle kinderen puntjes verzamelen.

De eersteklassertjes brengen elk jaar een bezoekje aan de wereldwinkel in kader van dit project. Het ideale moment om hen hiermee in contact te brengen.

Daarnaast nemen we ook deel aan de fairtradedag en de week van de Fair Trade. Ook tijdens de lessen levensbeschouwelijke vakken komt dit ruimschoots aan bod. Dit jaar vielen we zelfs in de prijzen voor West-­Vlaanderen voor de fairtradedag. Daardoor konden we genieten voor 100 euro winkelwaar in de wereldwinkel van Zedelgem.

Als er leerlingen in de bloemetjes gezet worden, met een of andere prijs, doen we dit bijna altijd met een eerlijke prijs uit onze wereldwinkel. U vindt hierbij enkele sfeerbeelden.

U vindt hierbij enkele sfeerbeelden.


Winnaars krijgen eerlijke prijzen op onze school.


Super-T-shirts

Oneerlijke spelletjes in kader van de week van de Fair Trade


Fair Trade in de levensbeschouwelijke vakkenOp bezoek naar de wereldwinkel

DAG VAN DE FAIR TRADE: FAIRTRADEMARKT

Duiding voor alle leerlingen


Proefmoment met allerlei lekkers


Tattooshop 'Handel nu'


Eerlijke fotoshoot

PROJECT ROND SUPERMAX

PROEF ONS KRACHTVOER EN WORD EEN SUPERHELD!

Super-T-shirts maken


'Supermax'-prijs voor GO! De Glimlach


Zedelgem - Het eerste en tweede leerjaar van GO! De Glimlach in Zedelgem wonnen voor het derde jaar op rij een prijs met de fairtradewedstrijd 'Supermax'.

De leerlingen werkten een project uit rond fairtrade, leerden de producten kennen en brachten een bezoekje aan de plaatselijke Wereldwinkel. Ze maakte een filmpje, beschilderden T- shirts, maakten affiches en foto's en kleefden puntjes. De kinderen kregen een pakket met een heleboel fairtradeproducten.

De Glimlach brengt bezoekje aan Wereldwinkel

Zedelgem - Het eerste en het tweede leerjaar van GO De Glimlach Zedelgem De Leeuw brachten in het kader van het project 'Supermax' een bezoekje aan de Wereldwinkel van Zedelgem.

De kinderen leerden over eerlijke handel, verzamelden Fairtrade-logo's en voerden enkele opdrachten uit. Ze maakten ook filmpjes, werkten een recept uit, maakten een T-shirt, maar leerden vooral waar Fair Trade voor staat. Eerder dit schooljaar won De Glimlach een prijs tijdens de Week van de Fair Trade. Die prijs kregen de kinderen in de Wereldwinkel.

 

 

NIEUWSBERICHTEN & EVENEMENTEN

Basisschool De Glimlach

Sint-Elooistraat 2
8210 Zedelgem
Tel:  050 20 94 09
info@deglimlach.be


 
Smartschool – Sint-Victor Dworp

https://glimlach-sgr25.smartschool.be/

Verborgen Facebook-foto's (en berichten) zijn met Stalkscan tóch ...