HOME > ONZE SCHOOL > FAIRTRADE
Fairtrade op onze school  -  Activiteiten  -  Video
 

Fairtrade op school

Waarom kiezen wij als school om een fairtrade school te zijn?
Als we over eerlijke handel spreken, dan kijken we verder wat er rond ons gebeurt. Wij hebben het meestal erg goed in verhouding met andere bevolkingsgroepen op de wereld. Daar willen wij onze leerlingen bewust van maken. Zo helpen we hen op weg naar het wereldburgerschap. Het is een prima thema om rond te werken in de klas. Om de verschillen tussen arm en rijk toe te spitsen, handel te belichten, waarden en normen mee te geven, … Door te werken rond deze thematiek bereiken we eveneens heel wat doelen uit onze leerplannen, maar geven we ook een boodschap mee aan onze kinderen. We leren hen bewust consumeren. We leren hen oog te hebben voor de medemens en we proberen hen een houding van respect en medeleven mee te geven.

Wat doet onze school?
Binnen onze school werken we al enkele jaren het project ‘Max naar school’ of ‘Supermax’ uit. De leerlingen uit de eerste graad worden via een project ondergedompeld in het gegeven eerlijke handel. Dit doen ze op een speelse en creatieve manier. Als u een kijkje neemt op de website of op onze facebookpagina, merkt u meteen op dat dit doorheen het hele schooljaar aan bod komt. Alle leerlingen helpen mee om fairtradelogootjes te verzamelen. Zo stimuleren we hen ook om voor fairtradeproducten te kiezen. Ook al is het maar één product wat u aanschaft, dit heeft al invloed op de eerlijke handel.
In de leraarskamer drinken we steeds eerlijke koffie. Elke dag opnieuw.

Op festiviteiten kiezen we voor een aantal fairtradeproducten die we aanbieden. De sapjes, de chips en de wijn, komen steeds terug en worden gesmaakt.

Daarnaast proberen we ook tijdens de week van de fairtrade aandacht te schenken aan eerlijke handel. Op fairtradedag organiseren we een activiteit voor de hele school.

Ook vanuit de ouderwerkgroep schenken we voldoende aandacht aan deze thematiek.

Meer info?
‐ Voor vragen, ideeën en tips kan u altijd bij juf Elisa van het eerste leerjaar terecht.
- Over de campagne ‘Laat zien dat je ’t meent met eerlijke handel’: www.fairtradeday.be
‐ Lise Bergmans, scholenverantwoordelijke Oxfam-Wereldwinkels: scholen@oww.be,
  09 218 88 68 of 0497 58 38 97
‐ Griet Rebry, persverantwoordelijke Oxfam-Wereldwinkels: pers@oww.be,
  09 218 88 62 of 0497 52 01 54

Over Oxfam-Wereldwinkels
Oxfam-Wereldwinkels wil rechtvaardige regels voor de internationale handel. Want eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden sterke eigen benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling. We maken mensen bewust van het onrecht in de wereldhandel via publiekscampagnes, acties met jongeren en scholen, en door te gaan praten met politici en bedrijven. En natuurlijk door onze 235 Oxfam-Wereldwinkels, speciaalzaken voor eerlijke handel. Met het brede assortiment kwaliteitsproducten van ons huismerk Oxfam Fair Trade tonen we hoe het anders kan. Achtduizend vrijwilligers verspreiden ons verhaal. Ze bemannen de Oxfam-Wereldwinkels, smeden banden met andere organisaties en laten je ontdekken wat eerlijke handel betekent. www.oxfamwereldwinkels.be Blijf op de hoogte via Facebook en www.oxfamwereldwinkels.be/digizine

 

Activiteiten: Fairtrade in de glimlach       naar boven >

De producten
Dit schooljaar proefden de leerkrachten verschillende soorten koffie in de leraarskamer. Dit deden ze met een blinde koffietest, waar onder andere ook 2 soorten eerlijke koffie tussen zaten. Ze mochten elk 2 favorieten uitpikken. Het resultaat was nipt, maar de eerlijke koffie won. Zo schakelden we over naar eerlijke koffie, die we nu steevast in de pauzes drinken. Ook op festiviteiten serveren we deze koffie.

Fruitsap en chips
Op al onze festiviteiten, ouderavonden,… bieden we telkens een ruim assortiment eerlijke sapjes aan. Daarnaast kunnen de bezoekers ook van de eerlijke chips smullen.

Wijn
Eveneens wordt er voor fairtradewijn gekozen op onze school. Deze wordt vooral verkocht aan de bar op rapportavonden. Onlangs stond er ook een rapportavond helemaal in het teken van fairttrade op school.

De activiteiten en lesmomenten

In de eerste graad werken we sinds enkele jaren telkens mee aan ‘Supermax’. Het is een hele mooie kans en een verrijkend project voor de kinderen. Het hele schooljaar door, helpen alle kinderen puntjes verzamelen.

De eersteklassertjes brengen elk jaar een bezoekje aan de wereldwinkel in kader van dit project. Het ideale moment om hen hiermee in contact te brengen.

Daarnaast nemen we ook deel aan de fairtradedag en de week van de fairtrade. Ook tijdens de lessen levensbeschouwelijke vakken komt dit ruimschoots aan bod. Dit jaar vielen we zelfs in de prijzen voor West-­Vlaanderen voor de fairtradedag. Daardoor konden we genieten voor 100 euro winkelwaar in de wereldwinkel van Zedelgem.

Als er leerlingen in de bloemetjes gezet worden, met een of andere prijs, doen we dit bijna altijd met een eerlijke prijs uit onze wereldwinkel. U vindt hierbij enkele sfeerbeelden.

U vindt hierbij enkele sfeerbeelden.


Winnaars krijgen eerlijke prijzen op onze school.


Super-T-shirts

Oneerlijke spelletjes in kader van de week van de Fairtrade


Fairtrade in de levensbeschouwelijke vakkenOp bezoek naar de wereldwinkel

DAG VAN DE FAIRTRADE: FAIRTRADEMARKT

Duiding voor alle leerlingen


Proefmoment met allerlei lekkers


Tattooshop 'Handel nu'


Eerlijke fotoshoot

PROJECT ROND SUPERMAX
(3de jaar op rij deelgenomen)

PROEF ONS KRACHTVOER EN WORD EEN SUPERHELD!

Super-T-shirts maken


Meer info over de ondernomen acties binnen ons project Supermax:


1. Fairtrade voor iedereen
Alle leerlingen proeven de fairtradeproducten. Ook de leerlingen van andere klassen kunnen mee genieten van dit project. 


2. Op bezoek in de wereldwinkel 

Met het eerste leerjaar gaan we op bezoek in onze plaatselijke wereldwinkel. Daar krijgen we extra uitleg en leuke folders mee naar huis. 


3. T-shirts maken
De leerlingen schilderen hun eigen SuperMaxT-shirt. Fijn om te dragen en zo herkenbaar. En ook een beetje gedacht aan het milieu... Onze oude turn-T-shirts werden hiervoor gebruikt. Zo krijgen die nog een tweede kans.

4. Op bezoek bij de andere klassen met lekkere zelfbrouwpakketjes
Als ons lekker recept gemaakt is, laten we de andere kinderen weer proeven. We geven graag een woordje uitleg over ons project! Herhaling kan geen kwaad, als het om Fairtrade gaat. 


5. Wedstrijd in wedstrijd: verkondig dé boodschap
Nu alle kinderen een T-shirt hebben, kunnen ze makkelijk dé boodschap verkondigen. We koppelen er zelf een wedstrijd aan, om hen extra te motiveren. De kinderen moeten met hun T- shirt met zoveel mogelijk verschillende mensen op de foto. Ze moeten er voor zorgen dat die mensen ook weten wie SuperMax is. De wedstrijdresultaten zijn fantastisch! De kinderen enthousiast. De beste foto’s zie je in het filmpje. 


6. Supermax-affiches maken
De kinderen maken een SuperMax affiche. Die hangen ze op een goed zichtbare plek uit. 


7. Rapportavond in thema Fairtrade
Onze rapportavond, vlak voor de paasvakantie, staat volledig in teken van Fairtrade. De ouders kunnen er tijdens het wachten terecht aan onze fairtradebar. Ze kunnen er lekkere en eerlijke producten proeven. Daarnaast zien ze heel wat campagnemateriaal die we lenen bij onze wereldwinkel en stellen we ons project voor met foto’s en filmpjes. De max! De ouders kunnen een ongezouten mening over de producten en het gebruik er van op onze school geven. De onschuldige kinderhand haalt een winnaar uit de enquêtes die een bon van 10 euro kan spenderen in de wereldwinkel. Echt de max!
 

Communicatie naar onze ouders en de omgeving

Wij proberen de ouders bewust te maken. Dit doen we niet enkel voor Fairtrade. Op school hebben we reeds een ICO-project en werken we steevast aan Milieuzorg Op School. Met deze projecten proberen we zowel de kinderen en de ouders meer voeling te geven met wat er op onze wereld leeft. Dit communiceren we maandelijks in onze nieuwsbrief waar er telkens een luik voor Fairtrade, MOS en ICO terug te vinden is. Deze kan u terug vinden op onze website. Ook daar hebben we een apart luik voor ICO, MOS en Fairtrade met wat meer duiding voorzien. In een presentatie van onze school en onze projecten, krijgen de ouders alvast wat sfeerbeelden te zien van onze activiteiten. Op onze facebookpagina van de school kunnen ouders en buitenstaanders ook zien hoe we actief bezig zijn met Fairtrade op school. Ze krijgen geregeld fotomateriaal en verslagen te zien.
Daarnaast proberen we ook geregeld de pers te halen met onze initiatieven, om onze school duidelijk te profileren. Hierop komt heel vaak een positieve reactie. Ook vanuit de gemeente worden we hiervoor aangemoedigd.


'Supermax'-prijs voor GO! De Glimlach


Foto: Danny Lingier

Zedelgem - Het eerste en tweede leerjaar van GO! De Glimlach in Zedelgem De Leeuw wonnen voor het derde jaar op rij een prijs met de fairtradewedstrijd 'Supermax'.

De leerlingen werkten een project uit rond fairtrade, leerden de producten kennen en brachten een bezoekje aan de plaatselijke Wereldwinkel. Ze maakte een filmpje, beschilderden T- shirts, maakten affiches en foto's en kleefden puntjes. De kinderen kregen een pakket met een heleboel fairtradeproducten.

De Glimlach brengt bezoekje aan Wereldwinkel
07/02/2015 om 14:29 door dannylin

Foto: Danny Lingier

Zedelgem - Het eerste en het tweede leerjaar van GO De Glimlach Zedelgem De Leeuw brachten in het kader van het project 'Supermax' een bezoekje aan de Wereldwinkel van Zedelgem.

De kinderen leerden over eerlijke handel, verzamelden Fairtrade-logo's en voerden enkele opdrachten uit. Ze maakten ook filmpjes, werkten een recept uit, maakten een T-shirt, maar leerden vooral waar Fairtrade voor staat. Eerder dit schooljaar won De Glimlach een prijs tijdens de Week van de Fairtrade. Die prijs kregen de kinderen in de Wereldwinkel.

Video SUPERMAX
Het 1ste en 2de leerjaar hebben een filmpje gemaakt over het fairtradeproject op onze school

BEKIJK HET FILMPJE HIER


Handel nu Award - mei 2015

In mei 2015 nam ook onze school de tijd voor Fairtrade dag. We organiseerden een spel en een marktje. We sleepten hierdoor een Award in de wacht. Hier enkele sfeerbeelden.

Handel nu Award - mei 2016

 

We kregen net het heuglijke nieuws dat onze school de handel-nu-award mag ontvangen voor de organisatie van onze fairtradedag. We orgnaiseerden op 13 mei een fairospel en aansluitend konden de kinderen genieten van de fairtrademarkt in thema suiker. Voor elke provincie is er een winnaar, voor West-Vlaanderen zijn wij dit. 

Sfeerbeelden van de dag zelf vind je hier. De beelden van de uitreiking van de award kan je hier zien.

 

NIEUWSBERICHTEN & EVENEMENTEN

ICO december: Op de loop voor Joop Microob.
MOS-groep voor ouders. Oproep!
Kalender schooljaar 2017 - 2018
Nieuws uit de scholengroep
Mosdag voor ouders en kinderen op zaterdag 31 maart 2018

Inleefmoment voor nieuwe kleutertjes op vrijdag 27 april 2018 van 9u tot 11u
Kleuteropendeur op vrijdag 27 april 2018 van 15u tot 18u
Lukt het niet op één van deze momenten? Maak dan gerust een afspraak.

GO! School van de Vlaamse Gemeenschap
Sint-Elooistraat 2
8210 Zedelgem
Tel:  050 20 94 09
Fax:  050 20 84 91
E-mail: secretariaat.deglimlach@telenet.be
E-mail Corry: corry_devinck@telenet.be

Openingsuren van de school
08u50 tot 12u00 (woensdag tot 11u35)
13u05 tot 15u45 (vrijdag tot 15u00)